piątek, 8 marca 2013

Chocolate chip cookie dough sandwich cookies


Pamiętacie ciasteczkowego potwora z 'Ulicy Sezamkowej' ? Kto nie pamięta  ; ) taki  mały, niebieski pożeracz słodyczy chyba drzemie w prawie każdym w z nas. Chyba każdy kto miał przyjemność oglądać tą bajkę, zastanawiał się, jak smakują te legendarne ciasteczka.



Nasz dzisiejszy przepis znów pochodzi z genialnej ksiązki Cookie Dough Lovers, tak jak nasze ostatnie
ciasteczkowe donaty. Są kwintesencją 'ciasteczkowych' ciasteczek- myślimy, że nasz niebieski przyjaciel pokochałby tą wzbogaconą o krem wersje ukochanych smakołyków. Krótko mówiąc, są to dwa ciasteczka żywcem wyciagnięte z 'Ulicy Sezamkowej', sklejone ze sobą kremem o smaku.... a jakże, ciasteczkowym ;))  Masa ta jest właściwie taka sama jak w przypadku wcześniej wspomnianych donatów, aczkolwiek mleko zastaje zastąpione śmietanką kremówką, co nadaje mu bardziej kremową konsystencję.


 Do przygotowania:

Ciasto:
  • 3/4 szklanki masła (w temperaturze pokojowej)
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2/3 szklanki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 1/2 szklanki dropsów czekladowych
Krem:
  • 1/2 szklanki masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowgo
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki śmietanki (30%)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki dropsów czekoladowych
Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbić jajka i wanilię. Dodawać porcjami mąkę oraz sodę, aby wszystko utworzyło gładką masę. Na samym końcu dodać czekoladowe dropsy. Gotowe ciasto wstawić do zamrażalnika na około godzinę.

Piekarnik rozgrzać do 180C (funkcja termoobieg).

Wyjąć ciasto z zamrażalnika i robić kuleczki o średnicy ok. 3cm. Następnie zgniatać je dłońmi tak, aby utworzyć płaskie, małe placuszki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( zachować dość duże odstępy pomiędzy ciastkami ponieważ mocno zwiększają swoją objętość i mogą się skleić) i piec około 10 min.

W międzyczasie można przygotować krem: masło zmiksować z cukrem trzcinowym, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać mąkę, cukier puder i sól, cały czas miksując. Następnie powoli wlać śmietankę i wanilię. Na sam koniec dorzucić czekoladowe dropsy  i dokładnie wymieszać.

Kiedy ciasteczka wystygną należy posmarować je kremem i jak na załączonym obrazku zrobić z nich 'mini kanapeczki'.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz