poniedziałek, 6 maja 2013

Cupcake's z bananowym frostingiem.




Maj to jeden z najpiękniejszych miesięcy w roku. Nie dość, że zaczyna się robić przyjemnie ciepło i kolorowo, a witamina D wreszcie się produkuje dzięki majowemu słońcu, to coraz bardziej czuć, że zbliżają się wakacje. Jakoś tak człowiekowi się robi lekko, potrafi znaleźć w sobie więcej swobody i cieszyć małymi wiosennymi przyjemnościami- jedną z nich są zdecydowanie proste i pyszne babeczki z owocami.

Przepis jest naprawdę prościutki i zawsze wychodzi idealnie, to jeden z tych, które trzeba zapamiętać na całe życie bo jest świetną podstawą do różnych cupcake'ów- można zrobić jakikolwiek inny frosting, korzystać z sezonowych owoców lub zrobić wersję czekoladową- klasyczny, waniliowy cupacake pasuje do wszystkiego :)

My użyłyśmy bananów, bo akurat je miałyśmy pod ręką, ale z pewnością zamienimy je na truskawki lub maliny, gdy tylko się pojawią.

A co do maja, a właściwie weekendu majowego, to dla nas był szczególnie miły w tym roku bo miałyśmy okazję razem poszaleć w kuchni krakowskiego Shake&Bake, gdzie jedna z nas pracuje na stałe i wykazać się nie lada wyobraźnią podczas produkowania słodkości bez użycia piekarnika ( awaria )- powstały cudowne pralinki i trufle, miniserniczki, baby i orzeźwiające szejki- na pewno pojawią się za niedługo również u nas na blogu. A tymczasem zapraszamy do Shake&Bake, dopóki jeszcze są! ;)




Do przygotowania:




Ciasto:

  • 125 g mąki
  • 125 g masła ( w temp. pokojowej )
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:


  • opakowanie serka a'la Philadelfia ( np. Mój Ulubiony )
  • 60 g cukru pudru
  • banan
+   plasterki banana i kakao do dekoracji 


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 st.

W misce wymieszać przesianą mąkę i  proszek do pieczenia, w drugiej utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Wsypać do miski mieszankę mączną i na końcu dodać mleko.
Wypełnić ciastem foremki lub blachę do muffinek do ok. 3/4 wysokości. Piec ok. 20 minut.

W międzyczasie przygotować krem- serek utrzeć z cukrem pudrem i dodać rozgnieciony widelcem banan (można użyć blendera). Jeśli chcemy uzyskać mocniejszy, bananowy smak, bez problemu można dodać więcej owocu. Wymieszany na jednolitą masę krem przykryć folią i odstawić do lodówki do stwardnięcia.

Po wyjęciu babeczek z piekarnika odczekać chwilę aż przestygną, wyjąć z formy i udekorować kremem ( najlepiej za pomocą szprycy), plasterkami banana i oprószyć kakaem.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz