Maj to jeden z najpiękniejszych miesięcy w roku. Nie dość, że zaczyna się robić przyjemnie ciepło i kolorowo, a witamina D wreszcie się produkuje dzięki majowemu słońcu, to coraz bardziej czuć, że zbliżają się wakacje. Jakoś tak człowiekowi się robi lekko, potrafi znaleźć w sobie więcej swobody i cieszyć małymi wiosennymi przyjemnościami- jedną z nich są zdecydowanie proste i pyszne babeczki z owocami.
Przepis jest naprawdę prościutki i zawsze wychodzi idealnie, to jeden z tych, które trzeba zapamiętać na całe życie bo jest świetną podstawą do różnych cupcake'ów- można zrobić jakikolwiek inny frosting, korzystać z sezonowych owoców lub zrobić wersję czekoladową- klasyczny, waniliowy cupacake pasuje do wszystkiego :)
My użyłyśmy bananów, bo akurat je miałyśmy pod ręką, ale z pewnością zamienimy je na truskawki lub maliny, gdy tylko się pojawią.
A co do maja, a właściwie weekendu majowego, to dla nas był szczególnie miły w tym roku bo miałyśmy okazję razem poszaleć w kuchni krakowskiego Shake&Bake, gdzie jedna z nas pracuje na stałe i wykazać się nie lada wyobraźnią podczas produkowania słodkości bez użycia piekarnika ( awaria )- powstały cudowne pralinki i trufle, miniserniczki, baby i orzeźwiające szejki- na pewno pojawią się za niedługo również u nas na blogu. A tymczasem zapraszamy do Shake&Bake, dopóki jeszcze są! ;)
Do przygotowania:
Ciasto:
- 125 g mąki
- 125 g masła ( w temp. pokojowej )
- 120 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie serka a'la Philadelfia ( np. Mój Ulubiony )
- 60 g cukru pudru
- banan
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 st.
W misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, w drugiej utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Wsypać do miski mieszankę mączną i na końcu dodać mleko.
Wypełnić ciastem foremki lub blachę do muffinek do ok. 3/4 wysokości. Piec ok. 20 minut.
W międzyczasie przygotować krem- serek utrzeć z cukrem pudrem i dodać rozgnieciony widelcem banan (można użyć blendera). Jeśli chcemy uzyskać mocniejszy, bananowy smak, bez problemu można dodać więcej owocu. Wymieszany na jednolitą masę krem przykryć folią i odstawić do lodówki do stwardnięcia.
Po wyjęciu babeczek z piekarnika odczekać chwilę aż przestygną, wyjąć z formy i udekorować kremem ( najlepiej za pomocą szprycy), plasterkami banana i oprószyć kakaem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz