piątek, 8 lutego 2013

Tort marchewkowo-jabłkowy z waniliowym kremem mascarpone


Szare, mokre i senne popołudnie, wszyscy smętnie powłóczą nogami, myślami będąc już pod cieplutką kołderką w łóżku, ewentualnie na kanapie przed kominkiem, pałaszując coś poprawiającego samopoczucie. Kiedy zastanawiałyśmy się co kolejnego upiec na bloga, pasującego do zimowego klimatu ale równocześnie dość lekkiego- okres poświąteczny jest jednak czasem przesytu słodyczami, a wielu ludzi rozpoczyna noworoczne diety (taak, łącznie z nami ; ) ), przypomniał nam się przepis na ciasto marchewkowe.


 Przepis pochodzi z czasów podstawówki jednej z nas, kiedy mama koleżanki panny H.  upiekła to właśnie ciasto na jeden ze świątecznych kiermaszów. Wtedy, z czwartej klasie jako 10-letnie dziecko sama nazwa ‘ciasto MARCHEWKOWE’ brzmiała co najmniej dziwnie. Marchew? I ciasto? Przecież to się gryzie! Taka była reakcja większości klasy, ale zdania się diametralnie zmieniły po skosztowaniu pierwszego kęsa. Jak sama mówi: „Do tej pory pamiętam ten smak, i mimo iż moja mama, a teraz ja pieczemy je dokładnie z tej samej receptury ( zachowanej w oryginalnej wersji sprzed 9 lat, na zżółkłej i obszarpanej karteczce- mam sentyment do takich kawałków przeszłości), tamto pierwsze zawsze wydaje mi się niedoścignionym ideałem. Idealnie mokre, orzechowo-cynamonowe, przywodzące na myśl świąteczne pierniki korzenne”.    


Tamto pierwsze jak i późniejsze kopie, zawsze były samym ciastem marchewkowym, bez kremu, jedynie z odrobiną gorzkiej czekolady na górze.


Poniżej podajemy nieco zmodyfikowany przepis- baza jest wzbogacona o tarte jabłka ( zabrakło nam marchewki więc dodałyśmy tarte jabłka- wynik okazał się zaskakująco dobry!), dodajemy jeszcze krem, co zamienia ciasto w lekki tort ;)


Do przygotowania:




Ciasto:

  • szklanka orzechów włoskich(posiekanych)
  • dwie łyżeczki cynamonu
  • dwie szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 250g tartej marchewki
  • 250g tartych jabłek
  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki oleju- u nas z pestek winogron, może być oliwa w oliwek lub olej rzepakowy.


Krem:
  • 500ml sera Mascarpone
  • 0,5 opakowania jogurtu waniliowy Danone (lub coś podobnego, np. homogenizowanego serka waniliowego)
  • 5 łyżeczek cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki cukru wanilinowego
  • łyżeczka cukru w prawdziwą wanilią

+ połówki orzechów włoskich do dekoracji


Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać na 180 stopni (termoobieg)


Olej razem z cukrem miksujemy na gładką masę. Dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. W drugiej misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Mieszankę mączno dodajemy do oleju z cukrem, cały czas delikatnie mieszając. Na końcu dodać startą marchew i jabłka, orzechy i cynamon. Jeśli używacie miksera automatycznego można pozostawić go na średnim biegu na ok. 4 minut.

Ciasto wlać do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy.

Piec ok. 60 minut- nie otwierać piekarnika przez pierwsze 45 minut, potem można sprawdzić konsystencję ciasta za pomocą patyczka- ponieważ ciasto jest mokre, będzie on mokry aż do końca, nie może się jedynie oblepiać ciastem.

Jeśli pieczenie ciasto w wersji bez kremu, w prostokątnej formie, czas pieczenia się skraca, ponieważ ciasto jest niższe- to ok 45-50 minut.

Po godzinie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić, pozostawić ciasto na parę minut, następnie wyjąć, przekroić na pół i pozostawić do ostygnięcia.


Przygotowanie kremu:




Serek mascarpone włożyć do miski, dodać pół opakowania waniliowego jogurtu, który nada serowi smak (mascarpone jest sam w sobie dość mdły i brakuje mu jakiegokolwiek charakterystycznego smaku, ale jest dobrą bazą do kremów), oraz lekko rozrzedzi jego gęstą konsystencję. Wsypać cukier, cukier waniliowego i miksować aż do uzyskania gładkiej masy. Skosztować czy jest wystarczająco słodki- jeśli nie, można spokojnie dosłodzić, ja osobiście do tego ciasta nie potrzebuje bardzo słodkiego kremu. Przykryć miskę folią spożywczą i włożyć do lodówki do czasu całkowitego ostygnięcia ciasta.

Połowę kremu rozsmarować na dolnej części przekrojonego ciasta, przykryć górną częścią i rozsmarować resztę na górze. Ozdobić połówkami orzechów.


Zachęcamy do  zrobienia tego ciasta, bo jest naprawdę proste, szybkie i zdrowe ;)

Zarówno w wersji w kremem jak i tej oryginalnej- najprostszej.



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz