niedziela, 9 czerwca 2013

Smacznie i zdrowo- czyli czym osłodzić sobie życie?


Smak słodyczy to dla wielu z nas pokusa, której trudno się oprzeć. Zdecydowanie coś o tym wiemy ;) Niestety przyjemność, jaka kryje się pod postacią słodkich przysmaków, potrafi poważnie zaszkodzić- wszyscy wiemy, że biały cukier oczyszczony to źródło pustych kalorii, a im przyjmujemy ich więcej, tym więcej nadprogramowych kilogramów. To może powodować powstawanie i rozwój chorób układu krążenia, cukrzycy czy nowotworów. Najlepiej wybierać cukry o najniższym indeksie glikemicznym, jak najmniej przetworzone. Co więc wybrać?

Im mniej przetworzony i oczyszczony produkt, tym więcej zawiera substancji, które korzystnie oddziałują na organizm. Miód, syrop z agawy, syrop klonowy oraz melasa, poza węglowodanami dostarczają minerałów, niewielkich ilości aminokwasów, witamin, kwasów organicznych oraz enzymów.  W składzie mają ponadto pewne ilości wody, co wpływa na niższą kaloryczność. Jeśli bardziej zależy nam na niskim indeksie glikemicznym, lub jesteśmy na diecie dla diabetyków, należy wybrać fruktozę lub ksylitol. Sztuczne słodziki, jak aspartam czy acesulfam k, może i mają o wiele mniejszą kaloryczność, ale są zdecydowanie niekorzystne dla naszego organizmu.

Słodki test:

1. Cukier biały- oczyszczony, produkowany z buraków cukrowych.


Skład: ponad 90% sacharozy.
Kaloryczność: 100 g/405 kcal
Plusy stosowania: jest skoncentrowanym źródłem energii.
Minusy stosowania: nie dostarcza witamin i minerałów, a jedynie "pustych kalorii"

2. Cukier trzcinowy- nierafinowany cukier, otrzymywany z trzciny cukrowej.


Skład: w ok 99% złożony z sacharozy.
Kaloryczność: 100 g/ 400 kcal
Plusy stosowania: jest mniej oczyszczony, dostarcza minimalnych ilości składników mineralnych, nie czyni go to jednak zdrowszym
Minusy stosowania: jest on tylko mniej kaloryczny niż cukier biały, spożywany w nadmiarze ma takie same skutki jak on.

3. Syrop klonowy- powstaje w wyniku odparowania wody z soku klonowego.


Skład: w gotowym syropie znajduje się średnio 67% cukru.
Kaloryczność: 100 g/ 264 kcal
Plusy stosowania: poza cukrami występują w nim również witaminy: B1, B, B6, niacyna, biotyna, kwas foliowy oraz składniki mineralne ( szczególnie wapń), kwasy organiczne i aminokwasy.
Minusy stosowania: spożywany w nadmiarze również wpływa na podniesienie kaloryczności diety.

4. Syrop z agawy- powstaje z filtrowanego soku z agawy, w wyniku jego zagęszczenia.


Skład: w największej ilości fruktoza.
Kaloryczność: 100 g/310 kcal
Plusy stosowania: znaczna zawartość fruktozy wpływa na niższy indeks glikemiczny oraz większą intensywność słodyczy, dzięki czemu można wykorzystać go mniej niż zwykłego cukru.
Minusy stosowania: j.w.

5. Miód- pszczeli jest naturalnym słodkim produktem spożywczym, powstającym z nektaru kwiatowego lub spadzi.


Skład: ok. 39% fruktozy, 30% glukozy i 1,3% sacharozy
Kaloryczność: 100 g/324 kcal
Plusy stosowania: zawiera aminokwasy, biopierwiastki, kwasy organiczne, białka, enzymy, hormony i witaminy. Wykazuje właściwości prozdrowotne.
Minusy stosowania: poddany działaniu temp. powyżej 40st. traci część swoich prozdrowotnych właściwości.

6. Melasa- ciemnobrązowa lepka ciecz, powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru białego. Ma charakterystyczny słodki karmelowy smak z lekkim gorzkawym posmakiem.


Skład: ok. 50% cukru
Kaloryczność: 100 g/290 kcal
Plusy stosowania: dostarcza znacznych ilości cynku i żelaza oraz ważnych mikroelementów.
Minusy stosowania: spożywana w nadmiarze powoduje wzrost kaloryczności diety.

7. Ksylitol- substancja słodząca uzyskiwana najczęściej z drzewa brzozy. Słodycz porównywalna do cukru.




Skład: jest jednocukrowym alkoholem (poliotem)
Kaloryczność: 100 g/240 kcal
Plusy stosowania: ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi i może być stosowany przez diabetyków. Pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów.
Minusy stosowania: zbyt duże spożycie może wywołać działanie przeczyszczające.

8. Stewia- roślina zawierająca w swoim składzie związki (stewiozydy), które odznaczają się 100-300-krotnie większą słodyczą niż cukier.



Skład: glikozydy stewiolu.
Kaloryczność: jej kaloryczność przy stężeniu słodyczy jest niemal zerowa.
Plusy stosowania: można wykorzystywać ją w bardzo małej ilości do uzyskania pożądanej słodkości. Związki odpowiadające za słodki smak stewii są odporne na działanie temperatury.
Minusy stosowania: istnieją wyniki badań wskazujących na to, że stewiozydy obniżają ciśnienie krwi i poziom glukozy- może to być niewskazane w przypadku hipoglikemii i hipotensji.




1 komentarz:

  1. bardzo przydatne informacje ;) szkoda tylko, że np. ksylitol jest taki drogi... :<

    OdpowiedzUsuń