W Krakowskim Shake & Bake zawitało nowe, letnie menu, w którym jedną z propozycji jest przepyszny szejk "Klonowy", którego głównymi składnikami są: Oreo, orzechy włoskie i syrop klonowy. Koniecznie chciałyśmy sprawdzić, czy to genialne połączenie przełoży się także na smak ciasta. Nieskromnie możemy stwierdzić, że SHAKE w wersji BAKE też smakuje wyśmienicie :))))))))))))))))))))))
Do przygotowania:
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 2 jajka
- 100 g masła
- szklanka mleka
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
- trzy łyżki syropu klonowego
- 8 ciastek Oreo
+ Oreo do dekoracji
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Masło roztopić w rondelku i odłożyć do wystygnięcia.
W pierwszej misce połączyć wszystkie suche składniki ( bez orzechów i ciastek ), a w drugiej jajka, masło, syrop klonowy i mleko. Do miski z suchymi składnikami wlać zmieszane składniki mokre. Wymieszać łyżką do połączenia składników.
Na koniec dodać do ciasta orzechy i zmielone Oreo.
Do każdej z papilotek wlać ciasto do ok. 3/4 wysokości i piec 25 minut.
Z tej porcji ciasta może wyjść więcej niż 12 muffinek (najlepieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej <3)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz