wtorek, 5 marca 2013

Apple tart fine with vanilla ice cream


Po kilogramach upieczonych ciasteczek, donatów i cucpake'ów wracamy do czegoś bardziej tradycyjnego. Tym razem stawiamy na szarlotkę na ciepło z lodami w kompletnie innej odsłonie. Przepis wpadł w nasze ręce dzięki programowi mistrza Gordona Ramsay'a " F Word", podczas którego przedstawił tak bardzo różniącą się od tradycyjnego przepisu wersje tego ciasta. Pomysł tak nas zaintrygował, że od razu postanowiłyśmy go wypróbować. Nowa wersja szarlotki wyglądem przypomina płaski placek, praktycznie składający się z samych jabłek, bez tradycyjnej posypki, cynamonu i kruchego ciasta, które zastępuje ciasto francuskie. Jest więc to lżejsza wersja, którą na prawdę warto spróbować bo jej smak jest nieoczywisty, ciekawy i prawdziwie jabłkowy.

Do przygotowania: 



  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3-4 jabłka
  • 20g masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • łyżka cukru pudru
+lody (najlepiej waniliowe)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 200C. 

Masło roztopić w rondelku. Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w cieniutkie plasterki (my użyłyśmy maszynki do chleba, dzięki temu plasterki wyszły idealnie cieniutkie i równe). Ciasto francuskie rozłożyć i wykroić z niego duże koło, nakłuwając widelcem by podczas pieczenia mogło swobodnie "oddychać". Na cieście ułożyć plasterki jabłka w przedstawiony na poniższym zdjęciu sposób.



Posmarować powierzchnię jabłek roztopionym masłem i oprószyć cukrem. Wstawić do piekarnika na 15-20 min. Szarlotkę wyjąć i posypać cukrem pudrem  i skarmelizować go kuchennym palnikiem gazowym. Podawać na ciepło z gałką ulubionych lodów.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz