piątek, 1 marca 2013

WITH LOVE... Pink Hearts Cupcake’s with Pink Creamcheese Frosting





Wiosna! To się po prostu czuje, otwiera się rano oczy, spogląda w okno i uśmiech pojawia się na twarzy. Cała szarość zimy gdzieś znika, rozpływa się w nicości a pierwsze, jeszcze nieśmiałe promienie słońca ładują nasze baterie, tak słabe po zimowym uśpieniu. Dziś jest ten dzień ;) Czuć te specyficzny zapach, nadchodzących pięknych dni i obiecujących chwil. Też wydaje się Wam, że wraz z rozpoczęciem wiosny, rozpoczyna się nowe życie, z czystą kartą i świeżą energią?


A żeby nie odchodzić zbyt daleko od optymistycznej atmosfery dzisiejszego dnia, bohaterami posta są urocze cupcake’s z różowymi serduszkami ukrytymi w ich wnętrzu ;)


Piekłyśmy je parę dni po waletynkach, stąd miłosny charakter, aczkolwiek taką miłosną babeczkę można podarować komuś nie tylko z okazji 14 lutego- w końcu codziennie powinno się doceniać to, co jest ważne.


Jako bonus, dodajemy zdjęcia samych cupcake’owych serduszek, ponieważ różowego ciasta wyszło nam zdecydowanie za dużo niż było potrzebne- pozostałe serduszka, niewykorzystane do nadziewania babeczek, potraktowałyśmy jako miły „skutek uboczny” powalentynkowych wypieków- były mokre, słodkie i powalająco pyszne!




Do przygotowania:


Ciasto:

  • 2 3/4 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kostka miękkiego masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią



Krem:



  • 250g serka (a'la Phliladelphia)
  • 60g miękkiego masła
  • 6 łyżek cukru pudru

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.


Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie kolejno dodajemy jajka i wanilię, cały czas mieszając.
 Do drugiej miski przesiewamy mąkę z suchymi składnikami. Teraz dodajemy na zmianę do masła po łyżce mleka i mąki, mieszając delikatnie po każdym dodaniu. 1/3 ciasta przekładamy do kolejnego naczynia i dodajemy kolorowy barwnik- dozując intensywność koloru. Kolorowe ciasto wlewamy do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia ( u nas okrągła), na wysokość ok 1 cm. Ważne jest, aby ciasto równomiernie rozsmarować, w innym wypadku boki wyjdą zbyt suche a środek zbyt mokry. 

Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem-  powinien być suchy. Czekamy aż trochę wystygnie i wycinamy serduszka foremkami do pierników.


Do formy na muffiki wlewamy po łyżce niezabarwionego ciasta i wkładamy w nie pionowo wcześniej wycięte serca. Należy je wcisnąć głęboko, żeby nie wypłynęły w trakcie pieczenia i nie zmieniły położenia. Nie zapomnijcie włożyć wszystkich serduszek w tę samą stronę i zapamiętać w którą- to niezbędne, żeby później wiedzieć jak przekroić cupcake’s- jeśli zrobicie to źle, nie będzie widać w środku serduszka tylko jakiś różowy kształt bez formy. Teraz resztą ciasta przykrywamy kolorowe serduszka.


Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy krem- miksujemy wszystkie składniki aż to uzyskania jedwabistej masy, miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.


Wyciągamy blachę z piekarnika, czekamy aż babeczki ostygną i dekorujemy schłodzonym kremem na pomocą szprycy. Dla zrobienia wrażenia, podajemy przekrojone wzdłuż serduszka ;))



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz