wtorek, 23 kwietnia 2013

Zrób to sam!- cukier waniliowy



Dzisiaj podajemy przepis na domowy cukier waniliowy.... jeśli można to nazwać przepisem :) Jest on tak prosty, że żaden przepis nie jest potrzebny, wystarczy zwykły biały cukier lub cukier trzcinowy, laska wanilii i oczywiście słoiczek do przechowywania- przygotowanie trwa kilka minut, a smak jest o wiele bogatszy od kupnego cukru, nawet tego z 'prawdziwą wanilią'. 
Krem wzbogacony tym właśnie cukrem, kruche ciasteczka obtoczone w cukrowej waniliowej posypce, dodanie go do waniliowych cupcake's- możliwości wykorzystania są naprawdę niezliczone.


Do przygotowania:



  • laska wanilii
  • 200g cukru
Jeśli chcecie przygotować go więcej, należy podwoić proporcje.


Przygotowanie:

Rozkroić laskę wanilii, wydostać miąższ i wymieszać z wcześniej przesypanym do słoika cukrem. Zamknąć razem z resztą laski wanilii.

Gotowe! 

Teraz wystarczy pomyśleć, w czym sprawdzić jego smak ;)





2 komentarze:

  1. Fajnie prowadzicie, dobre przepisy, ale wizualnie coś nie gra. Może dałoby się bloga trochę "zmniejszyć"? I nagłówek za duży, i czcionka, po prostu czasem źle się czyta. Wszystkiego dobrego, czekam na coś z owocami, a u mnie babeczki z ptysiowym polewolukrem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za pochwalenie naszych przepisów! i za cenne wskazówki na początku naszej blogowej drogi :) już coś spróbujemy zrobić z czcionką :) i oczywiście również będziemy śledzić Twojego bloga!

      Usuń