piątek, 22 marca 2013

Caramel millionaire’s shortbread

Ciastko! Karmel! Czekolaaaadaaaa! 




Te trzy słowa to kwintesencja Caramel millionaire’s shortbread. To ciasto jest kolejnym wspomnieniem naszej wyprawy do Anglii gdzie jest ono czymś w rodzaju przysmaku narodowego ;)
Można je kupić wszędzie, w supermarketach w formie batonów i w kawiarniach w formie kostek ciasta ( tak jak i nas).

Sprawdzona rada dla podróżników:
Najsmaczniejsza wersja jako baton w Marks&Spencer.




Nie dość, że jest bardzo prościutkie i właściwie potrzebne jest tylko parę składników, to jest ABSOLUTNIE PYSZNE.

Przywodzi na myśl 3Bita w połączeniu z Twixem i zaspokaja ochotę na słodkie na baaardzo długo- jest bardzo bardzo słodkie ;)))


Do przygotowania: 




  • 225g mąki
  • 75g cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 175g masła w temperaturze pokojowej
  • puszka mleka skondensowanego (ugotowanego)
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Jeżeli mamy mleko skondensowanie nieugotowanie, tak jak my, należy je wcześneij gotować przez 3 godziny na małym ogniu, aby uzyskać karmel.
  
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (termoobieg).

Na stolnicy wyrobić ręcznie ciasto łącząc cukier masło i mąkę oraz wanilie aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciastem wykleić formę wyłożoną papierem (20x20) i ponakłuwać ciasto widelcem. 
Ciasto piec pierwsze 5 min w temperaturze 180 stopni, następnie obniżyć temperaturę do 150 stopni i i piec dalej przez 35 minut.   
Wystygnięte ciasto smarujemy karmelem, w międzyczasie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i polewamy nią ciasto.
Czekamy aż czekolada stężeje i kroimy ciasto na kwadraty.





Smacznego!

4 komentarze:

  1. Czy do tego ciasta użyłyście autentycznie cukru waniliowego czy WANILINOWEGO? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cukru z prawdziwą wanilią. w oryginalnym przepisie był miąższ z laski wanilii, lecz niestety musiałyśmy znaleźć jakiś zamiennik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie lepiej i szybciej będzie jeśli zamiast mleka damy masę kajmakową? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jasne, że byłoby szybciej! ale czy lepiej? takie czekanie na jeden z głównych składników bez którego nie byłoby "Caramel millionaire’s shortbread" jeszcze bardziej wzmacnia ochotę na jego natychmiastowe zjedzenie zaraz po przygotowaniu ;)))) masa kajmakowa to świetna alternatywa dla tych, którzy nie mają czasu, a szybko chcą zjeść coś niesamowicie słodkiego i pysznego.

    OdpowiedzUsuń