- Ciastko! Karmel! Czekolaaaadaaaa!
Te trzy słowa to kwintesencja Caramel millionaire’s shortbread. To ciasto jest kolejnym wspomnieniem naszej wyprawy do Anglii gdzie jest ono czymś w rodzaju przysmaku narodowego ;)
Można je kupić wszędzie, w supermarketach w formie batonów i w kawiarniach w formie kostek ciasta ( tak jak i nas).
Sprawdzona rada dla podróżników:
Najsmaczniejsza wersja jako baton w Marks&Spencer.
Nie dość, że jest bardzo prościutkie i właściwie potrzebne jest tylko parę składników, to jest ABSOLUTNIE PYSZNE.
Przywodzi na myśl 3Bita w połączeniu z Twixem i zaspokaja ochotę na słodkie na baaardzo długo- jest bardzo bardzo słodkie ;)))
Do przygotowania:
- 225g mąki
- 75g cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 175g masła w temperaturze pokojowej
- puszka mleka skondensowanego (ugotowanego)
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- Przygotowanie:
- Jeżeli mamy mleko skondensowanie nieugotowanie, tak jak my, należy je wcześneij gotować przez 3 godziny na małym ogniu, aby uzyskać karmel.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (termoobieg).
- Na stolnicy wyrobić ręcznie ciasto łącząc cukier masło i mąkę oraz wanilie aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciastem wykleić formę wyłożoną papierem (20x20) i ponakłuwać ciasto widelcem.
- Ciasto piec pierwsze 5 min w temperaturze 180 stopni, następnie obniżyć temperaturę do 150 stopni i i piec dalej przez 35 minut.
- Wystygnięte ciasto smarujemy karmelem, w międzyczasie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i polewamy nią ciasto.
- Czekamy aż czekolada stężeje i kroimy ciasto na kwadraty.
Smacznego!
piątek, 22 marca 2013
Caramel millionaire’s shortbread
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Czy do tego ciasta użyłyście autentycznie cukru waniliowego czy WANILINOWEGO? :)
OdpowiedzUsuńcukru z prawdziwą wanilią. w oryginalnym przepisie był miąższ z laski wanilii, lecz niestety musiałyśmy znaleźć jakiś zamiennik :)
OdpowiedzUsuńnie lepiej i szybciej będzie jeśli zamiast mleka damy masę kajmakową? :)
OdpowiedzUsuńjasne, że byłoby szybciej! ale czy lepiej? takie czekanie na jeden z głównych składników bez którego nie byłoby "Caramel millionaire’s shortbread" jeszcze bardziej wzmacnia ochotę na jego natychmiastowe zjedzenie zaraz po przygotowaniu ;)))) masa kajmakowa to świetna alternatywa dla tych, którzy nie mają czasu, a szybko chcą zjeść coś niesamowicie słodkiego i pysznego.
OdpowiedzUsuń