środa, 20 marca 2013

Wielkanocne zielone ciasto jogurtowe z brzoskwiniowymi kurczaczkami

Dzisiaj będzie kolorowo. Na przekór, a co! Na przekór pogodzie, uparcie szarej, nie zważającej na to, że WIOSNA powinna nadejść już JUTRO! 

Ciasto, które dzisiaj jest naszym bohaterem, może występować w wielu różnych odsłonach. Wszyscy już rozmyślają nad tym, co pojawi się na wielkanocnych stołach, więc postanowiłyśmy przedstawić nasza propozycję. Ta 'zielona', wiosenna wersja, z brzoskwiniowymi kurczaczkami, świetnie urozmaici świąteczne menu ;)
 Zazwyczaj piekłyśmy je bez barwnika, za to z truskawkami i orzechową kruszonką i przyznamy szczerze, w tej klasycznej wersji jest chyba smaczniejsze, aczkolwiek to już kwestia gustu. Można dodawać wedle uznania sezonowe owoce, lub miks różnych ulubionych, oraz urozmaicać smak kruszonką lub np. czekoladową polewą (świetne rozwiązanie w przypadku bananów). 

Chcemy również przedstawić Wam dzisiaj uroczy krakowski sklepik (jak sami o sobie mówią), ze wszystkim, czego potrzebujesz do pieczenia ciast, ciasteczek, tortów i cupcake'ów- Beetlebeets. Dzisiaj korzystałyśmy z zielonego barwnika i cukrowych perełek, ale już w poprzednich postach pojawiały się ich produkty- różowy barwnik tu- Różowe Serduszkowe Cupcake's, brokat tu (w różowym lukrze)- Kolorowe Donaty, a gwarantujemy, że patrząc na wszystkie przepiękne rzeczy jakie można u nich znaleźć, na tym się nie skończy ;)

Już wkrótce poświęcimy Beetlebeets osobny, obszerniejszy post, zapoznając Was z ich ofertą i wspomagając przeuroczą, młodą właścicielkę Zuzie ;) 

A oto wynik naszych dzisiejszych eksperymentów!







Do przygotowania:





  • 340 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 duże jajka 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • brzoskwinie z puszki
+ zielony barwnik spożywczy 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (termoobieg).

Masło rozpuścić w małym garnuszku. Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i czekając na wystygnięcie masła, ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Wlać jogurt, wymieszany wcześniej z barwnikiem, cały czas mieszając. Następnie powoli dodawać masło, a na końcu mąkę. 

Od każdej brzoskwini odkroić 'czapeczkę', która posłuży nam później za kurczaczki. Pozostałe brzoskwinie pokroić na kosteczkę. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i poukładać na górze pokrojone w kostkę brzoskwinie.Lekko wymieszać. Odkrojone wcześniej części owoców, poukładać symetrycznie na całej powierzchni ciasta. Piec ok. 50 minut. 




Smacznego!

3 komentarze: