poniedziałek, 11 marca 2013

Zrób to sam! - Róża z cukru plastycznego.

Tym wpisem rozpoczynamy cykl postów, które mają w prosty sposób pokazać jak można zrobić piękne dekoracje na ciasta i ciasteczka, zdrowe i naturalne dodatki do wypieków ( w planach są m.in. ekstrakt waniliowy, domowe mleko migdałowe i masło orzechowe).
 
Na początek pokażemy Wam jak prosto i szybko zrobić piękną różę z masy cukrowej. W kolejnych postach postaramy się przybliżyc wykonanie innych rodzajów ozdób. Korzystalyśmy z filmików instruktażowych na youtube.pl, gdzie można znaleźć wiele inspiracji. W takim razie, aby nie przedłużać, ZACZYNAJMY! ;)



Do przygotowania róży potrzebujemy:
  • masy cukrowej (jeżeli nie mamy różowej masy  możemy zabarwić białą barwnikiem spożywczym)
  • folii spożywczej
  • wysokiej podstawki (my użyłyśmy odwróconej szklanki)
  • kieliszka (najlepiej nadaje się do wycinania małych kółeczek)
  • narzędzia do dekoracji (patyczki) 
 

Masę cukrową formujemy z kulę i zawijamy w folię spożywczą. Jest to bardzo ważna czynność, gdyż masa szybko wysycha i kruszy się.

.

Odrywamy z niej małą część, resztę szczelnie zawijając w folię.



Formujemy stożek i kładziemy na naszej podstawce. Dobrze gdy jest ona wyższa, tak jak nasza odwrócona szklanka, ponieważ ułatwia to pracę.



Z reszty masy lepimy małe kuleczki, pamiętając, że trzeba je z powrotem  umieścić w folii. Ilość masy na kuleczki (to będą nasze płatki róży) nie powinna być mniejsza niż ilość masy wziętej na zrobienie stożka.





Odrywamy jeszcze jeden kawałek folii i umieszczamy w nim jedną z kuleczek.



Kuleczkę rozgniatamy tak, aby powstał płaski 'płatek'.



Kieliszkiem wycinamy kółeczko, a resztki ciasta zawijamy w folię (może się przydać do następnej ozdoby!)



Otulamy "płatkiem" stożek. Czasem masa sama przykleja się do siebie, jednak warto użyć kleju spożywczego lub wody. Smarujemy pędzelkiem miejsce sklejenia i mamy wtedy pewność, że nic nie odpadnie. My użyłyśmy specjalnych patyczków do strojenia ciast, delikatnie przyciskając w różnych miejscach masę aby się skleiła. Czynności powtarzamy w przypadku kolejnych kuleczek.
 

Każdy następny płatek przyklejamy za poprzednim, w taki sposób, aby powstało coś na kształ spirali (tak jak w prawdziwej róży). Postępujemy tak z wszystkimi płatkami po kolei.



Kiedy widzimy, że mamy wystarczającą ilość płatków rozkładamy je delikatnie, formujemy tak aby wyglądała jak najbardziej realistycznie. Podklejamy czy docikamy tam, gdzie płatki nie skleiły się do końca i odpadają. 


I oto mamy piękną różyczke z masy cukrowej!!




2 komentarze:

  1. fajne a gdzie kupic ta mase cukrowa i czy mozna ja zrobic samemu

    OdpowiedzUsuń
  2. Masa cukrowa była prezentem urodzinowym i kupiona była w sklepie internetowym, podobną można również znaleźć niektórych sklepach spożywczych :) z tego co wiemy, istnieją również przepisy na przygotowanie swojej własnej masy, ale jak na razie ich osobiście nie wypróbowałyśmy ;)

    OdpowiedzUsuń