środa, 3 kwietnia 2013

Zrób to sam!- Mleko migdałowe

O zdrowych zastępnikach białej mąki już było. I o tych dla osób 'zmuszonych' do szukania alternatywy, z powodu nietolerancji glutenu. A co z uczulającym krowim( lub po prostu zwierzęcym) mlekiem? Z jakiegoś powodu, coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe, w tym nietolerancję laktozy (cukru obecnego w mleku i innych produktach nabiałowych). Pierwotna nietolerancja laktozy typu dorosłych wymaga rezygnacji z mleka słodkiego i jego przetworów. Dobrze tolerowane jest mleko fermentowane w postaci kefirów lub jogurtów. Laktoza jest często wykorzystywana w produkcji innych produktów spożywczych. Osoby z nietolerancją laktozy powinny zdawać sobie sprawę z istnienia produktów zawierających nawet znikome ilości laktozy. Mogą to być: wyroby piekarskie, płatki śniadaniowe, margaryna, sosy, półprodukty w proszku.

Krótko mówiąc- na każdym kroku czai się wróg ;)

Jak sobie radzić i umilić życie alergika, lub jeśli nie jesteśmy uczuleni, urozmaicić menu o zdrowe produkty?

Urządzić sobie w domu małe laboratorium/niekonwencjonalną mleczarnie mleka roślinnego i trochę poeksperymentować!

Do domowej produkcji mleka roślinnego można wykorzystać m.in,:



  • orzechy włoskie
  • orzechy nerkowca
  • orzechy laskowe
  • migdały
  • kasztany
  • nasiona amarantusa
  • ziarna soi
  • ryż
  • komosa ryżowa (quinoa)
  • kokos
  • owies, orkisz
  • nasiona słonecznika, dyni lub sezamu

W sklepach ekologicznych znajdziemy wszystkie te mleka, aczkolwiek wiadomo, że co domowe to domowe ;)
Smak mleka można wzbogacać wedle uznania, np poprzez dorzucenie owoców, ekstraktu waniliowego, ciemnego kakaa czy płatków zbożowych- w ten sposób powstaną pyszne, mleczne napoje.

Przyznajemy, że to mleko migdałowe, które dzisiaj przygotowałyśmy, jest naszym debiutem w tej kwestii, ale wyszło całkiem dobrze ;) Z pewnością działalność naszego małego 'laboratorium' się nie zakończy.


Do przygotowania:

  • szklanka migdałów
  • łyżka lub dwie miodu, syropu klonowego bądź innego ulubionego syropu
+ słoik lub inne szklane naczynie
+ filtr do kawy lub sitko wyłożone gazą

 Przygotowanie:



Migdały zalewamy wodą i zostawiamy na około 8 godzin.



Po upływie określonego czasu odlewamy wodę, a migdały dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy je ponownie niepełnymi czterema szklankami przegotowanej wody i miksujemy. Na koniec dodajemy łyżeczkę syropu lub miodu i mieszamy.




Do odciskania mleka użyłyśmy filtra do kawy i umieściłyśmy go bezpośrednio na słoiku, można też użyć sitko wyłożone gazą. W drugim przypadku wypełnić sitko migdałami i mlekiem, które z nich powstało. Gazę złapać dokładnie za wszystkie brzegi i wycisnąć miąższ migdałów najdokładniej jak to możliwe.



Gotowe mleko można przechowywać w lodówce 3-4 dni!


Na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz