Krótko mówiąc- na każdym kroku czai się wróg ;)
Jak sobie radzić i umilić życie alergika, lub jeśli nie jesteśmy uczuleni, urozmaicić menu o zdrowe produkty?
Urządzić sobie w domu małe laboratorium/niekonwencjonalną mleczarnie mleka roślinnego i trochę poeksperymentować!
Do domowej produkcji mleka roślinnego można wykorzystać m.in,:
- orzechy włoskie
- orzechy nerkowca
- orzechy laskowe
- migdały
- kasztany
- nasiona amarantusa
- ziarna soi
- ryż
- komosa ryżowa (quinoa)
- kokos
- owies, orkisz
- nasiona słonecznika, dyni lub sezamu
W sklepach ekologicznych znajdziemy wszystkie te mleka, aczkolwiek wiadomo, że co domowe to domowe ;)
Smak mleka można wzbogacać wedle uznania, np poprzez dorzucenie owoców, ekstraktu waniliowego, ciemnego kakaa czy płatków zbożowych- w ten sposób powstaną pyszne, mleczne napoje.
Przyznajemy, że to mleko migdałowe, które dzisiaj przygotowałyśmy, jest naszym debiutem w tej kwestii, ale wyszło całkiem dobrze ;) Z pewnością działalność naszego małego 'laboratorium' się nie zakończy.
Do przygotowania:
- szklanka migdałów
- łyżka lub dwie miodu, syropu klonowego bądź innego ulubionego syropu
+ filtr do kawy lub sitko wyłożone gazą
Przygotowanie:
Migdały zalewamy wodą i zostawiamy na około 8 godzin.
Po upływie określonego czasu odlewamy wodę, a migdały dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy je ponownie niepełnymi czterema szklankami przegotowanej wody i miksujemy. Na koniec dodajemy łyżeczkę syropu lub miodu i mieszamy.
Do odciskania mleka użyłyśmy filtra do kawy i umieściłyśmy go bezpośrednio na słoiku, można też użyć sitko wyłożone gazą. W drugim przypadku wypełnić sitko migdałami i mlekiem, które z nich powstało. Gazę złapać dokładnie za wszystkie brzegi i wycisnąć miąższ migdałów najdokładniej jak to możliwe.
Gotowe mleko można przechowywać w lodówce 3-4 dni!
Na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz