Znacie może książkę „Cookie Dough Lover’s”? Jest to
przepięknie wydana książka blogerki Lindsay Landis (http://www.loveandoliveoil.com/ ) z przepisami
wykorzystującymi te pyszne kuleczki z surowego ciasta. Wszyscy miłośnicy
zakalcu je pokochają. My poznałyśmy je dzięki lodom Ben & Jerry o smaku
cookie dough- najlepsze lody na świecie. Idealnie waniliowe z
maślano-czekoladowymi kuleczkami… Ale nie o lodach w tym poście ; )
Pomysł na donaty pochodzi właśnie z tej książki, jednak
‘lekko’ go zmodyfikowałyśmy. Wykorzystałyśmy podstawowy przepis na ciasto,
który sprawdziłyśmy już wcześniej- w książce składniki co prawda były takie
same, jednak autorka zaleca upieczenie oponek w piekarniku. Wychodzą wtedy nie
pączki, tylko drożdżowe, słodkie bułeczki- na próbę upiekłyśmy parę, ale
poświęcimy im czas kiedy indziej.
Teraz wracamy do pączków. Różnią się od poprzednich jedynie
tym, że dziurka nie jest dziurą tylko dołkiem który potem wypełniamy cookie
dough’ową masą- lub czymś innym, według uznania (czekoladą, serem, konfiturą
itd. )
Do przygotowania:
Ciasto:
- 2 i pół szklanki mąki
- 14g świeżych drożdży
- jajko
- 180ml ciepłego mleka
- 2 łyżki letniej wody
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 i pół łyżki roztopionego masła
- łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
Cookie dough:
- 100 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4 szklanki cukru
- 1 1/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki groszków z mlecznej czekolady (lub posiekanej czekolady)
+ olej do smażenia
Przygotowanie:
(na około 20 donatów)
(na około 20 donatów)
Ciasto:
Mąkę
przesiać do miski i połączyć z drożdżami ( jeśli używacie świeżych, wcześniej
zrobić rozczyn z kilkoma łyżkami
ciepłego mleka). Cały czas miksując, kolejno dodawać jajka, mleko, wodę, sól,
ekstrakt waniliowy i cukier, na koniec dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać kilkanaście minut, aż ciasto będzie gładkie i
elastyczne. Z ciasta uformować kulę i włożyć do wcześniej oprószonej mąką
miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 h.
Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Rozwałkować na grubość około 1 cm stale podsypując mąką i wykrawać duże kółka, a następnie w środku małe dziurki (można wykorzystać kieliszek). Zostawić oponki na około 30 minut pod przykryciem, by jeszcze troszkę podrosły. Po wyrośnięciu smażyć je w głębokim oleju ok. minutę z każdej strony- my korzystałyśmy z frytkownicy. Odstawić do ostygnięcia.
Cookie dough:
Masło ubijamy z cukrami w misce ok. 3 minuty. Następnie
dodajemy wanilię i mleko. Dosypujemy mąkę i szczyptę soli, cały czas miksując,
aż do uzyskania gładkiej masy. Na końcu wsypujemy czekoladowe groszki i
mieszamy ręcznie lub chwilkę miksujemy. Przykrywamy miskę folią spożywczą i
odstawiamy do lodówki na co najmniej 1h.
Po tym czasie, wyciągamy i łyżką nakładamy masę do
powstałych w donatach dołkach. Oponki smarujemy przygotowanym wcześniej lukrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz