niedziela, 3 marca 2013

Cookie Dough Doughnuts- czyli przysmak miłośników zakalcu.





Znacie może książkę „Cookie Dough Lover’s”? Jest to przepięknie wydana książka blogerki Lindsay Landis  (http://www.loveandoliveoil.com/ ) z przepisami wykorzystującymi te pyszne kuleczki z surowego ciasta. Wszyscy miłośnicy zakalcu je pokochają. My poznałyśmy je dzięki lodom Ben & Jerry o smaku cookie dough- najlepsze lody na świecie. Idealnie waniliowe z maślano-czekoladowymi kuleczkami… Ale nie o lodach w tym poście ; )
Pomysł na donaty pochodzi właśnie z tej książki, jednak ‘lekko’ go zmodyfikowałyśmy. Wykorzystałyśmy podstawowy przepis na ciasto, który sprawdziłyśmy już wcześniej- w książce składniki co prawda były takie same, jednak autorka zaleca upieczenie oponek w piekarniku. Wychodzą wtedy nie pączki, tylko drożdżowe, słodkie bułeczki- na próbę upiekłyśmy parę, ale poświęcimy im czas kiedy indziej.

Teraz wracamy do pączków. Różnią się od poprzednich jedynie tym, że dziurka nie jest dziurą tylko dołkiem który potem wypełniamy cookie dough’ową masą- lub czymś innym, według uznania (czekoladą, serem, konfiturą itd. )



Do przygotowania:





Ciasto:

  • 2 i pół szklanki mąki
  • 14g świeżych drożdży 
  •  jajko
  • 180ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 i pół łyżki roztopionego masła
  • łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii

Cookie dough:


  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki groszków z mlecznej czekolady (lub posiekanej czekolady)
+ olej do smażenia


Przygotowanie:

(na około 20 donatów)

Ciasto:

Mąkę przesiać do miski i połączyć z drożdżami ( jeśli używacie świeżych, wcześniej zrobić rozczyn z  kilkoma łyżkami ciepłego mleka). Cały czas miksując, kolejno dodawać jajka, mleko, wodę, sól, ekstrakt waniliowy i cukier, na koniec dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać  kilkanaście minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę i włożyć do wcześniej oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 h.

Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Rozwałkować na grubość około 1 cm stale podsypując mąką i wykrawać duże kółka, a następnie w środku małe dziurki (można wykorzystać kieliszek). Zostawić oponki na około 30 minut pod przykryciem, by jeszcze troszkę podrosły. Po wyrośnięciu smażyć je w głębokim oleju ok. minutę z każdej strony- my korzystałyśmy z frytkownicy. Odstawić do ostygnięcia.

Cookie dough:

Masło ubijamy z cukrami w misce ok. 3 minuty. Następnie dodajemy wanilię i mleko. Dosypujemy mąkę i szczyptę soli, cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiej masy. Na końcu wsypujemy czekoladowe groszki i mieszamy ręcznie lub chwilkę miksujemy. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1h.

Po tym czasie, wyciągamy i łyżką nakładamy masę do powstałych w donatach dołkach. Oponki smarujemy przygotowanym wcześniej lukrem.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz