Wiemy, że z każdej strony jesteśmy bombardowani hasłami dotyczącymi przedłużającej się w nieskończoność zimy, a żarcik sytuacyjny, jaką to "ładną zimę mamy tej wiosny" staje się już niestrawialny, jednak trudno jest uciec od tego tematu. Coś w tym jest, że czeka się na wiosnę jak na 'nowy początek', odkładając wciąż niezałatwione sprawy i nowe przedsięwzięcia na potem... jak się zrobi cieplej ;) Tak jakby minusowa temperatura i śnieg były idealnym usprawiedliwieniem dla naszego lenistwa, obżarstwa, braku motywacji do działania i chronicznego zmęczenia. Tylko jak tu poczuć przypływ jakiejkolwiek energii i chęci, kiedy od rana do wieczora myślimy tylko o tym jak najszybciej znaleźć się w ciepłym domku, a poranne wstanie z łóżka staje się najtrudniejszym zadaniem w ciągu dnia? Chyba nie ma na to sposobu i nie pozostaje nic innego niż przeczekać, przezimować jeszcze trochę i nie narzekać, bo umówmy się- tak czy siak wiosna i lato muszą kiedyś nadejść, są w końcu samym pewnikiem jak przesuwające się wskazówki zegara czy pojawiające się siwe włosy.
Nasza rada na kwietniową depresje- zamiast skupiać się na minusach, spraw żeby pojawiło się więcej plusów, na przykład poprzez umilenie sobie tego czasu ciepłymi, pachnącymi cynamonem, masłem i orzechami drożdżówkami ze słodką serową polewą... :) (powszechnie znane jako Cinnamon Rolls)
Do przygotowania:
Ciasto drożdżowe:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 łyżek cukru
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 30 gr świeżych drożdży lub paczuszka (7g) drożdży instant
- 70 gr roztopionego masła
Nadzienie:
- 5 łyżek cynamonu
- 75g miękkiego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
Polewa serowa:
- 1 serek a'la PHILADELPHIA lub mascarpone (250 g)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki esencji waniliowej lub cukru waniliowego
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać do masy pół szklanki ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce,aby podrosły (na ok.15 min.). Następnie w dużej misce wymieszać suche składniki. Dolać do tego drożdże i resztę mleka, roztopione masło oraz wbić jajko. Jeżeli używamy drożdży instant, nie trzeba przygotowywać rozczynu, tylko od razu dodać je do suchych składników, a następnie postępować tak jak w przypadku drożdży świeżych. Zagniatać przez ok. 10-15 minut. aż ciasto zacznie odklejać się od ręki. Odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie wyjąć ciasto na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować je na kwadrat o bokach ok. 30 cm. Ciasto posmarować dokładnie i równomiernie masą - farszem cynamonowym. Zwinąć w roladę i pokroić na grube (ok. 2 cm) plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w odstępach ok. 3 cm – ciasto jeszcze urośnie!
Odstawić blaszkę z bułeczkami na ok. godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posmarować cieniutko mlekiem, żeby ładnie się zrumieniły.
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 35 minut.
Gorące cinnamon rolls polać pyszną serową polewą- najsmaczniejsze na ciepło ! ;)
Smacznego!
własnie je zrobiłam - pyyyyycha!!! :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakują ;) korzystałaś z naszego przepisu? czy jakoś go zmodyfikowałaś? ;)
OdpowiedzUsuń